Kto choć raz przyniósł mole spożywcze wraz z zakupami, jak czasochłonnym i pracochłonnym zajęciem jest posprzątanie całej kuchni, ile żywności trzeba wyrzucić, bo zdążyły się już one rozprzestrzenić do innych miejsc. Nie jesteśmy w stanie zapobiec przyniesieniu ich z suchą żywnością. Możemy jednak w taki sposób zorganizować kuchnię, że bardzo szybko zorientujemy się gdzie pomieszkują, a co najważniejsze nie pozwolimy im zająć dla siebie większego terytorium.
Jak zatem przechowywać zapasy suchej żywności, która najbardziej narażona jest na zaatakowanie przez mole?
W JEDNYM MIEJSCU
Niezależnie czy masz spiżarkę jako osobne pomieszczenie czy wydzieloną półkę a’la spiżarka, warto zapasy suchej żywności przechowywać w jednym miejscu. Dlaczego?
- szybciej sprawdzisz stan żywności i przygotujesz listę zakupów
- łatwiej dokonasz selekcji pod kątem terminu ważności
- sprzątanie kuchni zajmie Ci mniej czasu
- zminimalizujesz ryzyko rozprzestrzenienia się moli
W POJEMNIKACH OTWARTYCH
Możesz w nich przechowywać puszki, słoiczki, mleka w kartonach, zapasowe opakowania przypraw. Nie muszą to być specjalnie do tego celu kupowane pojemniki plastikowe. Doskonale sprawdzą się mocne pudełka papierowe (przykładowo po filiżankach) lub skrzyneczki (na przykład po mandarynkach).
Dlaczego w pudełku, a nie po prostu postawione bezpośrednio na półce?
- możesz podzielić żywność kategoriami, przez co szybko sprawdzisz co musisz dokupić a czego zapas jeszcze masz
- łatwiej o utrzymanie porządku
- szybko wyciągniesz potrzebną rzecz i nie przewrócisz kilka innych stojących w pobliżu
- łatwiej wyczyścisz półkę, bo wyciągasz kilka pudełek, a nie kilkanaście czy kilkadziesiąt osobnych opakowań
W ZAMKNIĘTYCH POJEMNIKACH
Żywność do wykorzystywania na bieżąco warto przesypać z oryginalnego opakowania do słoika z uszczelką silikonową. Po pierwsze, już na tym etapie możesz wstępnie sprawdzić czy w tej żywności nie znajdują się mole. Po drugie, opakowania oryginalne nie są szczelne, być może na takie wyglądają, ale niestety mole doskonale radzą sobie z przegryzieniem opakowania kartonowego czy woreczka plastikowego. Po trzecie, ograniczasz kontakt żywności z plastikiem.
Żywność typu mąki, kasze, makarony, płatki owsiane, którą kupujesz na zapas, możesz przechowywać w na dwa sposoby:
- przesypując do szklanego słoika ze specjalną uszczelką
- chowając w oryginalnym opakowaniu do pudełek z uszczelkami silikonowymi
Dzięki temu, jeśli okaże się, że któraś żywność miała w gratisie mole, wyrzucisz tylko zawartość tego pojemnika – słoika lub pudełka. Uszczelki te bowiem skutecznie uniemożliwiają molom wyjście. Zakup szczelnych pojemników jest niejednokrotnie dużo tańszy niż wyrzucenie całej suchej żywności. Pojemniki takie są bardzo trwałe, a więc służą na lata. Obecnie jest ich bardzo duży wybór, dopasować je można praktycznie do każdej przestrzeni – wybierając w rozmiarze, kształcie, materiale z jakiego są wykonane.
CO ZROBIĆ GDY ZAUWAŻYMY MOLE W KUCHNI?
Jeśli zdarzy się, że mole rozprzestrzenią się po całej kuchni, niestety czeka nas gruntowne sprzątanie tego pomieszczenia. Musimy także liczyć się z wyrzuceniem żywności. Nasze oko nie wyłapie, gdzie złożone są jaja lub larwy. Potrzebujemy:
– całkowicie opróżnić szuflady i półki z żywności i akcesoriów,
– dobrze odkurzyć wnętrza szafek, wszystkie szczeliny, zakamarki; jak masz możliwość, wyjmij szuflady z prowadnic i odkurz także jej spód i tył,
– dobrze umyć szafki, półki, zarówno z zewnątrz, jak i wewnątrz; pamiętać musimy o takich zakamarkach i szczelinach jak prowadnice czy uchwyty; do umycia wystarczy woda z mydłem; myć możesz także urządzeniem do mycia parowego,
– całkowicie wysuszyć szafki przed włożeniem do nich zawartości, by wzmocnić efekt suszenia możesz użyć suszarki do suszenia włosów – mole nie lubią wysokich temperatur,
– do umytych i wysuszonych szafek można włożyć naturalne środki, za którymi mole nie przepadają; w zależności od tego co posiadasz w domu i jakie zapachy preferują domownicy, do wyboru są:
- lawenda lub olejek lawendowy
- wanilia lub olejek waniliowy
- goździki
- cytryna (plastry)
- ocet (nasączone waciki lub wlany do małego pojemnika z otworem)
- gotowe środki do zakupienia w sklepie